{ "title": "Zona Tedavisi", "image": "https://www.zonahastaligi.gen.tr/images/zona-tedavisi.jpg", "date": "19.01.2024 17:27:20", "author": "Tolay", "article": [ { "article": "
Zona viral bir hastalık olduğu için tedavisi de immün - bağışıklık - sistemini güçlü kılmaya ve ağrı, kaşıntı gibi belirtileri gidermeye yönelik bir tedavi uygulanır. Zona tedavisine kendi başınıza başlamamanız ve mutlaka lezyonları bir cildiye uzmanına tetkik ettirmeniz gerekir. Zona tedavisinde en çok ağrının azaltılması için non-steroid antienflamatuvar ilaçlar ve yüzeyel olarak krem ve pomadlar kullanılır. Krem ve pomadlar genellikle steroid içeriklidir ve kaşıntının azaltılması için reçete edilirler.

Yüzel olarak alüminyum asetatın %5'lik çözeltisi ile 30 -60 dakikalık ıslak pansumanlar uygulamakta faydalıdır. Zona tedavisi için genellikle hastaneye yatış yapılması gerekmez. Ancak 50 yaş üzeri ve bağışıklık sistemi zayıf olan AIDS hastaları ya da bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullananlarda hastaneye yatış gerekir.

Ayrıca bazı durumlarda viral olan cilt lezyonlarına bakteriyal bir enfeksiyon eklenir. Ciltte ısı artışı ve kızarıklık giderek artar. Bu durumlarda hızla antibiyotik tedavisine başlamak gerekmektedir. Ancak bu ayrım bir hekim tarafından yapılmalıdır. Bazı durumlarda da zona gözde ortaya çıkar ve bu durumda hasta mutlaka hastanede tedavi edilmelidir.

Zonadan korunmak için varisella zoster aşıları risk altındaki gruplarda kullanılabilir. Ayrıca zona tedavisinde zona zoster immün globulini adı verilen antiviral ilaçlarda kullanılmaktadır. Tedavi sonrası cilt yüzeyinde kalan lekeler için birçok dermokozmetik ürün kullanılmakla birlikte cerrahi önerilmemektedir.

Zona tedavisi, eğer erken teşhis edilebilirse ve ilaç tedavisine başlanırsa zonaya neden olan virüsün yayılma olasılığı azalır. Ortaya çıkan belirtiler kısa sürede iyileşir. Zona tedavisi için kullanılan ilaçlar baş ağrısına ve mide problemlerine yol açabilir. Zona için tedavinin erken dönemde başlaması oldukça önemlidir.

Zona tedavisinde kullanılan ilaçlar, zonanın ardından oluşan ağrıları engelleyici özelliğe sahip değildir, ancak ağrılı geçen zamanın daha kısa olmasını sağlar.

Yoğun yaşanan enfeksiyonlarda, ciddi ağrıya maruz kalan hastalarda ve göz tutulumunda antiviral ilaçlara ek olarak kortizon da reçete edilebilir. Zona sonrası ortaya çıkan ağrı, ağrı kesici ilaçların kullanımı ile biraz olsun hafifleyebilir. Bazı vakalarda zona tedavisinde depresyon ilaçları uygun görülerek ağrıları gidermek amacı ile kullanılabilir. Gün içinde birkaç defa kurutucu pansumanların uygulanması ağrılar için faydalı olacaktır.
" } ] }