{ "title": "Zona Hastalığı Oluşum Nedenleri Nelerdir ?", "image": "https://www.zonahastaligi.gen.tr/images/zona-hastaligi-olusum-nedenleri-nelerdir(1).jpg", "date": "21.01.2024 16:37:56", "author": "merve ekmen", "article": [ { "article": "
Zona Hastalığının Oluşum Nedenleri, Zona hastalığı 'Herpes Zoster' virüslerinin neden olduğu ciddi bir deri hastalığıdır. Halk arasında bu hastalık gece yanığı ya da kuşak hastalığı olarak da bilinir. Zona hastalığı, stres, travma, üzüntü, depresyon ve bağışıklık sistemini düşüren etkenler zona hastalığı geçirilmesine sebep olabilir. Vücudun enfeksiyonlarla başa çıkmasını sağlayan bağışıklık sistemindeki güçsüzlük virüsün çoğalmasına ve sinir boyunca deride yayılmasına sebep olur. Çoğunlukla yetişkin insanlar üzerinde zona hastalığına rastlansa da çocuklarda da görülebilir. Zona hastalığı belli bölgelerde oluşan döküntülerle beraber bant şeklinde bir görüntü oluşturur ve daha sonra döküntüler su toplar ardından kabuk tutarak kabarcıklar meydana gelir. Zona hastalığı en çok vücudun göğüs, sırt, boyun, karın, bel, kalça, yüz ve kafa bölgelerinde kendini gösteren şiddetli ağrılara sebep olan bir hastalıktır.

Zona hastalığı oluşumu

Varicelle Zoster adıyla da tanınan Zona hastalığı kısaca VZV kısaltmasıyla da lanse edilen suçiçeği virüsüne benzeyen bir virüstür. Bu virüs, sinir kök hücrelerine yerleşerek yumurtalar ve bu yumurtlama zamanında şiddetli ağrı ve deride yanık gibi kızarıklık ve kaşıntı oluşmasına sebep olur. Uzun zaman bazı hastalarda bu virüs vücuttan atılmayabilir. Zaman içinde bu virüs tekrar aktifleşebilir aynı sorunları tekrarlayabilir. Kıl köklerindeki Zona virüsü pasif hale geldiğinde kıl köklerinde pasif olarak kalır ve immüm sistemi (Bağışıklık sistemi) güçlü olduğunda sürece aktifleşmez fakat immüm sistemi düştüğü anda hemen aktifleşir kıl köklerinden deriye kadar gelir, zonanın belirtilerini vermeye başlar. Daha önce suçiçeği geçirmiş bir kişinin zona hastalığına yakalanma riski oldukça yüksektir.

Zona hastalığı vücut direncinin kırılması ile ortaya çıkmaktadır. Fakat oluşum nedenleri aşırı stres, üzüntü, depresyon, yorgunluk, uykusuzluk, beslenme bozukluğu, ışın tedavileri, kanser, kanser tedavisinde kullanılan direnç baskılayıcı ilaçlar, kaza ve zehirlenmeler, AIDS hastalığı, daha önceden şu çiçeği hastalığı geçirmiş olmak ve yaş gibi etkenlerdir.
" } ] }