{ "title": "Zona Hastalığı Nedenleri ?", "image": "https://www.zonahastaligi.gen.tr/images/zona-hastaligi-nedenleri(1).jpg", "date": "20.01.2024 14:53:08", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Zona hastalığı nedenleri, zona oldukça ağrılı, ciltte kabartı ve döküntüler ile seyreden bir tür cilt hastalığıdır. Halk arasında 'gece yanığı' olarak bilinmektedir. Zona hastalığında belli bir alanda oluşan döküntüler ile bant şeklinde bir görünüm oluşur. Daha sonra döküntüler su toplayarak ardından kabuk tutarak kabarcıklar oluşur.

Su çiçeğine yol açan varisella zoster adlı virüs zona hastalığına da yol açar. Virüs vücuda yerleştikten sonra bağışıklık sisteminin zayıf bir anında zona hastalığının oluşmasına neden olur. Zonaya yol açan virüsü sinir köklerine yerleşip gizlenen bir virüs türüdür. Virüs sinir köklerinde olduğu için zona hastalığı nedeni ile oluşan ağrılar çok şiddetli seyredebilir. Karın, baş, boyun, kollar, göğüs, sırt ve yüz bölgesi zona hastalığından en fazla etkilenen bölgelerdir. Zona en çok baş ve göğüs bölgesinde oluşur.

Zona Hastalığı Neden Olur?

Daha önce su çiçeği geçiren bir kişinin zona hastalığına yakalanma olasılığı oldukça yüksektir. Su çiçeğine neden olan varisella zoster adlı virüs sinirlere yerleşmiştir. Uzun yıllar virüs sinirlerde herhangi bir probleme yol açmadan durabilir. Bazı vakalarda ise virüs herhangi bir sorundan dolayı aktif hale gelerek zona hastalığına neden olabilir.

Virüsün uzun zaman sessiz kalması ve birdenbire neden ortaya çıktığı ve zona hastalığına yol açtığı henüz tam olarak açıklanamamıştır. Ancak virüsün açığa çıkmak için bağışıklık sisteminin zayıf bir anını kolladığı düşünülmektedir.

Zona neredeyse her yaş grubunda ortaya çıkabilecek bir hastalıktır. Fakat 50 yaş ve daha üstü yaşlarda görülme olasılığı daha yüksektir. Nedeni ise ilerleyen yaşlarda bağışıklık sisteminin daha güçsüz olmasıdır. 1 yaşından önce su çiçeği çıkaran kişilerde de zona hastalığının görülme olasılığı daha yüksektir.

Zona Hastalığına Neden Olur?
Zona Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Zona hastalığını günümüzde henüz tam bir tedavi yöntemi yoktur. Tedavi hastalık başladıktan sonra oluşan şikâyetleri hafifletmek amacı ile uygulanır. Tedavide virüs için etkili bir ilaç kullanılması gerekir. Kullanılan ilaç hastalık nedeni ile oluşan ağrıyı hafifleterek hastalığın iyileşme sürecini kısaltarak ilerleyen dönemlerde daha ciddi semptomlara yol açmasını önler. Tedavi için ağrı ve yanma hissi başladıktan en geç üç gün sonra ilacın kullanımına başlanması gerekir. Zona hastalığında teşhis ve tedavi ne kadar erken olursa o kadar iyi olur. Çünkü zona sinirleri etkileyen bir hastalıktır. Zona hastalığı nüksetmeyen bir hastalık olarak kabul edilir. Çok nadir durumlarda hastalığın nüksetme olasılığı vardır.
" } ] }