{ "title": "Zona Hastalığı Belirtileri Nelerdir ?", "image": "https://www.zonahastaligi.gen.tr/images/zona-hastaligi-belirtileri-nelerdir(1).jpg", "date": "21.01.2024 11:15:28", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "
Zona Hastalığı Belirtileri Nelerdir, Zona hastalığı, Herpes zoster, diğer adıyla ZONA, varisella zoster virüsünün neden olduğu ve daha önce su çiçeği geçirmiş olan kişilerde görülen, vücudun tek tarafında bu bazen sırt, bazen baş, yüz, boyun, bel, karın, kalça bazen de göğüs altlarında ve vücudun hemen her yerlerinde tek taraflı deride su toplamış ağrılı kabartılarla seyreden bir hastalıktır. Virüslerinin sebep olduğu ciddi bir deri hastalığıdır. Halk tabiri ile bilinen zona, gece yanığı olarak bilinen zona hastalığının diğer bir ismi de kuşak hastalığıdır. Kökeninde su çiçeğine sebebiyet veren virüs bulunan zona hastalığı aslında sinir uçlarının iltihaplanmasıdır. Varisella (Su çiçeği) sonrası varisella zoster virüsü vücut sinir hücrelerine yerleşip hiçbir belirti vermeksizin yıllarca inaktif olarak kalabilir. Bağışıklık sistemindeki bazı bozuklukla veya zayıflık yerleştiği hücrelerden ayrılıp aksonlar boyunca ilerleyerek sinir bölgesindeki deride viral enfeksiyona yol açabilir. Su dolu kabartıların geçme süresi genellikle 2-4 hafta içerisinde iyileşir, fakat sinir ağrıları kalıcı olabilir. Zona hastalığı, stres, üzüntü, uykusuzluk, yorgunluk, travma, beslenme bozukluğu, uzun sağlıksız diyetler, kanser, depresyon ve bağışıklık sistemini düşüren faktörler zona geçirilmesine neden olabilir. Ayrıca kanser tedavisinde kullanılan direnç baskılayıcı ilaçlar, ışın tedavileri, kaza ve zehirlenmelerden sonra, AIDS hastalığı Zona hastalığını geçirme sebepleridir. Zona hastalığı virüsünü uyandırıp aktifleştiren neden bilinmemektedir. Vücudun enfeksiyonlarla virüslerle baş edebilmesini sağlayan bağışıklık sistemindeki bir güçsüzlük virüsün çoğalmasına ve sinir boyunca deride yayılmasına sebep olur.

Çocuklarda bile Zona hastalığı görülmektedir. Genellikle 50-60 yaşını üzerindeki insanlarda zona hastalığına daha sık rastlanmaktadır. Zona hastalığını stres, travma gibi faktörler tetiklemektedir. Su çiçeği bu hastalığı geçiren hemen hemen herkes ve genellikle ergen yaş sonrasında 60-65 yaş üzeri insanlarda görülen bir deri hastalığıdır. Zona hastalığı virüsü, sinir hücrelerinin köklerine yerleşerek yumurtlar ve bu yumurtlama döneminde şiddetli ağrı ve deride yanık benzeri su toplamış gibi kızarıklık ve kaşıntı oluşmasına sebep olur. Uzun bir süre bazı hastalarda bu virüs atılamayabilir. Kıl köklerinde kanla bu virüs zamanla tekrar aktifleşebilir, aynı rahatsızlıkları ve sıkıntıları tekrar yaşatabilir. Kıl köklerindeki Zona hastalığı virüsü bağışıklık sisteminin iyi durumunda pasif olarak kalır, sistem güçlü olduğu sürece aktif olmaz ancak bu virüs herhangi bir sıkıntı, depresyon, stres yani bağışıklık sisteminin çöktüğü gücünü yitirmesi ile kıl köklerindeki sinirlerin uçlarına yayılır, sonra oradan da deriye kadar yayılmaya başlar, zonanın insana yaşattığı acılar, sıkıntılar başlar. Zona hastalığı suçiçeğinin virüsünün yaptığı bir çeşit enfeksiyondur. Bağışıklık sisteminin bozulması sebebi ile zona hastalığı ortaya çıkarak, aktifleşir.

Zona hastalığının özelliği, vücudun bir bölgesine yerleşmesidir. Çizgi (Kuşak) şeklinde, yerleştiği sinirin derideki dağılımına uyarak kırmızılık ve üzerinde gruplar oluşturan su dolu kabarcıklar oluşur. Bu belirtiler ortaya çıkmadan önce halsizlik, ateş, yorgunluk olabilir. Zona hastalığı sinir bölgesinde önce hafif yanma hissedilirken, ağrı şiddetlenir dayanılmaz bir hal alır ve şimşek çakması şeklinde olduğu tarif edilmektedir. Zona hastalığı bir hafta içinde derideki belirtileri ortaya çıkınca hastalığın teşhisi konulmuş kesinleşmiş olur. Tek taraflı, çizgi şeklindeki ağrı, bulunduğu bölgelerdeki organların mide, safra kesesi, böbrek, kalp vb. Ağrıları ile karışabilir. Derideki su dolu kabarcıklar önceleri gerginken zamanla ortalarından hafif çökme oluşur, göbeklenir ve renkleri şeffafken sarımsı, mat, beyaz olur. Bir hafta sonra derideki kızarıklık kaybolur, su dolu kabarcıklar kabuklanır ve 2. Haftanın sonunda kabuklar kuruyarak dökülmeye başlar. Zona hastalığının iyileştiği yerlerde bazen leke veya iz kalabilmektedir. Derideki döküntüler 15 günde kaybolduğu halde sinir kökünün ve sinirin yaptığı ağrı, bazen 1-6 aya kadar uzayabilmektedir. Yaşlılarda ve şeker hastalarında ağrı daha şiddetli, daha uzun sürmektedir. Zona hastalığında istirahat ve çok iyi beslenme çok önemlidir.
" } ] }